
Прочетен: 10200 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 06.12.2008 19:01
ГЮВЕЧ
Пристъпвам с огромно удоволствие към този раздел, защото
готвенето в керамични съдове е една от моите многобройни
слабости, свързани с доброто похапване. През дългите години на общение с тази специфична материя съм натрупал известен практически опит, който бих искал да споделя с вас.
За предпочитане е да се снабдите поне с един гювеч (възможно най-голям), произведен около Троян - глината в околностите на града е с най-високо качество. При покупкана глинени съдове винаги проверявайте дали са добре гледжосани отвътре и отвън. Ако някой отворко с пяна на уста се опитва да ви убеди, че истински вкусни манджи се правят в негледжосан отвътре съд, то без отлагане му нахлузете гювеча на главата - в незащитените от изпечено покритие стени на съда се отлагат висши мастни киселини, които по случайност имат доказано канцерогенен ефект. С негледжосани съдове умрат да готвят в Банско - това обяснява някои характерни особености на местното население, които аз ще оставя без коментар. След като сте придобили скъпоценния съд и сте го транспортирали без инциденти до домашното огнище може да пристъпите към действие, спазвайки основното правило - студен гювеч се поставя в студена фурна. Предварителното загряване на фурната, както и опитите за използване на гювеча като тенджера върху плоча на котлон водят до поразително неприятни последици. За по-недосетливите искам само да спомена, че почистването на няколко килограма гореща, мазна и лепкава маса, изляла се насред кухнята ви (особено ако сте пръснали повече пара за обзавеждане) не е от най-приятните занимания. Да не говорим за парчетата от гювеча, които летят кото осколки от ръчна граната. Но да не убивам
детското у вас и да вървим напред.
БАНСКИ ЧОМЛЕК
Обезкостете хубав голям телешки джолан. Нарежете месото на големи парета, натъркайте месото със сол и чесън, оставете да престои час-два. След това сложете в гювеч заедно с нарязани картофи, 1-2 моркова, 5-6 глави нарязан лук, 1-2 глави чесън, няколко люти чушки, червен и черен пипер, дафинов лист и сол на вкус. Замажете капака на съда с тесто и печете в умерена фурна 4-5 часа. Ручокот се поднася топъл.
СЛИВЕНСКИ ЧОМЛЕК - ЛЮБИМО ЛАКОМСТВО НА ЛАМЯТА
СПАСКА
Чомлекът е македонска манджа, но най-вкусния ядох в Сливен. Сливен е град-герой, град известен с Кондьо и с най-добре направените ямболски милинки. Чомлекът , за който ще ви разкажа е още по-забележителен с това, че беше приготвен от човек, който през живота си не е вкусил месо -
цигуларката Радка Кусева, пред чиито кулинарни дарби аз правя дълбок поклон.Придобийте един или два свински, за предпочитане задни джолана (бройката зависи от обема на съда, с който разполагате). Поставете ги в гювеча, като предварителнонаправите нарези на месото до кокъл. Прибавете 500 г дребни лукчета, една глава обелен чесън, 200 г гъби, 1-2изпечени и обелени чушки, 1 кофичка сметана, чаша бяло вино, 100 г масло, 1 к.ч. олио, дафинов лист, сол, черен и червен пипер. Капака на гювеча замажете с тесто. Пече се вумерена фурна поне четири часа.
КАПАМА
Сега ви трябва много голям гювеч, поне 8-9 л, иначе не си струва усилията. На дъното наредете малки сармички с кисело зеле (плънката е по ваш избор, най-добре кайма). Над тях - парчета обезкостено пиле, някоя и друга вратна пържола, парчета домашно приготвена наденица (може и
купешка).Всечки луфтове оберете със ситно нарязано кисело зеле и тънко нарязани парчета пушени гърди или бекон. Ако ви остане място - още един ред сарми. Поръсете обилно с кимион и черен пипер. Прибавете 1 к.ч. свинска маси малко вода. Замажете капака с тесто и имате няколко часа да свършите нещо друго - например гроздовата в къщата.Наздраве!
ОВНЕШКО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Посварете в подсолена вода килограм и половина шарено месо от предницата. Тези от вас, които се дразнят от специфичната миризма могат да я премахнат с десетина зърна кориандър или чашка ракия във водата при варенето. Готовото месо нарежете на късове и подредете в гювеча. Покрийте месото с картофи, обелени домати, нарязан лук, патладжани, грах и зелен фасул, бамя и няколко печени чушки. Добавете 1 к.ч. олио,сол, черен и червен пипер. Залейте с две - три чаши от бульона и печете в умерена фурна, без да замазвате капака с тесто.
АГНЕШКИ КЕБАП
Нарежете на парчета 1.5 кг обезкостено агнешко и го наредете в гювеча. Пребавете ситно нарязан лук, няколко нарязани чушки и 1 к.ч. олио. Посолете и печете в умерена фурна 45 мин без капак. Когато месото е готово го залейте с300 мл прясно мляко, разбито с три яйца. Допечете в силна фурна под капак.
СВИНСКИ КОТЛЕТИ С ПРЯСНО МЛЯКО
Добре измитите и натрити със смес от сол и пресован чесън
наредете в гювеча и ги залейте с мляко - да са покрити. Поставете капака и оставете на студено за 5-6 часа. Добавете 100 г масло и печете в умурена фурна под капак до готовност на месото. Поднесете котлетите наръсени с черен и червен пипер на вкус.
СВИНСКИ КОТЛЕТИ С ПУШЕНО СИРЕНЕ И СМЕТАНА
Подредете котлетите в съда, като ги редувате с филийки пушено сирене, парченца масло и възможно най-дребните гъбки, които можете да купите от пазара. Не пестете черния пипер. Най- отгоре изсипете кофичка квасене сметана. Печете в умерена фурна около два часа. Поднесете котлетите с пържене картофи, размесени със ситно нарязан копър и счукан чесън.
ПИЛЕ С БАМЯ
Може да приготвите цяло пиле, нарязано на парчета или разфасофка по ваш вкус. Препоръчвам ви охладени, а не дълбоко замразени мръвки. На дъното на гювеча разстелете ситно нарязан лук, отгоре наредете месото и бамята, колкото поеме. Залейте с настъргани домати. Най-отгоре - едно пакетче масло, нарязано на филийки. Сол и черен пипер. Печете около три часа в умерена фурна.
ЗРЯЛ ФАСУЛ В ГЪРНЕ
Накиснете 1 ч.ч. фасул за една нощ, изплаква се добре и се вари в нормална тенджера 30 мин. Изливате водата, а фасулът изсипвате в глинено гърне заедно с нарязан лук, печени чушки, морков, червен пипер, джоджен, девисил и босилек. Залейте с топла вода и 1к.ч. олио или зехтин. Замажете капака на гърнето и печете два часа в умерена фурна. Накрая посолете и добавете два настъргани домата. Върнете гърнето във фурната за още десет минути без капака. Баш мераклиите заедно с доматите могат да сложат парче наденица или пушена сланина.
ГЮВЕЧЕТА
Най- удобни и практични са по-ниските и широки гювечета с
диаметър не по-малък от 20 см, добре гледжосани отвътре и отвън. Задължително да бъдат с капак, макар че той не винаги се използва. Гювечетата дават възможност за безброй импровизации в стил "от нищо - нещо". Без да имам претенции за изчерпателност искам да представя няколко възможности. Ще изброявам само продуктите за всяка комбинация, а процесят на печене е един и същ.
1. Бучка краве масло, парче сирене, 1 нарязана чушка, 1 люто чушле, 1 домат, малко нарязан лук, черен пипер. След като се запече под капак, чукнете 1 яйце и допечете без капака. Магданоз.
2. Малко олио на дъното, нарязана на кръгчета наденица, парче кашкавал или сирене, чушка, домат, лук и яйце.
3. Масло, шепа култивирани печурки (по-дребни по възможност), малко лук, настърган морков, домат, сол и черен пипер. След като се запече - отгоре настърган кашкавал. При сервиране се ръси с магданоз.
4. Масло, няколко розички леко сварен в подсолена вода карфиол, настърган кашкавал, магданоз, сол и пипер. Без капак. Вместо карфиол може да сложите броколи или брюкселско зеле. При сервиране - лъжица сметана.
5. Олио, кайма, омесена с лук и подправки. След като се запече - отгоре чуквате яйце.
6. Масло, бяло пилешко месо, парчета пушено сирене, лъжица сметана, черен пипер. Първо с капак, накрая без.
7. Свински котлет без кокъла, малко лук, пушено сирене и масло. Първо под капак.
8. Масло (повечко), парчета добре сварено телешко шкембе,
малко пресован чесън, кашкавал или пушено сирене, черен пипер. Без капак. При сервиране още чесън и лимон.
9. Масло, сварено телешко шкембе, ситно нарязано сварено телешко от главата, малко лук, домат , червен и черен пипер, сол, един дафинов лист. Под капак.
10. И т.н.
ЗА ЖЕНИТЕ - СТИХОВЕ, ПЕСНИ, ВИД...
ТЕГЛАТПАЛАСАР ( ТИГЛАТПАЛАСАР ), САРДАНА...
28.03.2010 19:16
28.03.2010 19:17