Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2008 17:23 - ИДЕ НИКУЛДЕН
Автор: fats Категория: Други   
Прочетен: 2270 Коментари: 0 Гласове:
0



ИДЕ НИКУЛДЕН

Светъл празник, който българинът свързва кой знае защо само с ужасно костеливата и кошмарно неприятна за чистене твар, известна от притчата за Св. Никола. Все пак, за да няма разплакани почитатели на блатния обитател и аз ще ви предложа една рецепта за приготвяне на шаран, но доста по-различна от традиционното гнетене с лук, орехи и домати, колкото поеме.

ПЪЛНЕН ШАРАН ( така както го приготви преди много години във Видин майката на моя приятел Жоро Денков)

Стискате зъби и почиствате добре отвътре и най-вече отвън шаран не по-малък от две-три кила ( инак не си струва труда - много чистене, а малко за ядене ). Измийте го многократно със студена вода, натъркайте го със сол и оцет, и го оставете за малко настрана. Задушете в тиган (под капак, а не като невежите TV водещи) две глави настърган на едро ренде лук, един настърган морков и малко целина. Използвайте масло, маргарин е мръсна дума. След като зеленчуците се задушават около 10 мин , към тях прибавете 1 к.ч. ориз и 1ч.ч. зеленчуков бульон от кубче  MAGGI. Н е разбърквайте много ориза, за да не се скашка. С получената зеленчуково - оризова смес напълнете шарана и го опечете в намазана с масло подходяща по форма тава в средно силна фурна. За всичко преживяно до този момент  ви се полага чаша- две добре охладено бяло вино. НАЗДРАВЕ !

САФРИД НА СКАРА

Изберете по - големи риби - по 15-20 см, изчистете и поставете върху открита скара с дървен кюмур. От време на време поръсвайте рибата със смес от зехтин и лимон. Докато  сафридчетата  апетитно  цвъртят върху скарата, пригответе не по - малко важния сос, с който ще залеете венеца на вашите усилия. Нарежете колкото се може по-ситновръзка магданоз и връзка копър,смачкайте с преса две глави чесън, прибавете 1 к.ч. зехтин, сока на два лимона и сол на вкус. С получената амброзия залейте обилно току що свалената от скарата риба. Останалото е мълчание.

ПЪСТЪРВА С БЯЛО ВИНО

Почистете  5-6 пъстърви от вътрешностите,отстранете главите и опашките и измийте обилно със студена вода. Наредете рибата в съд намазан с масло и залейте с чаша зеленчуков бульон. Добавете, ситно нарязан лук, целина, морков, щипка босилек, един дафинов лист, сол и черен пипер на вкус. Задушавайте на слаб огън 10 мин, прибавете 100 мл бяло вино и бучка хубаво краве масло. Махнете капака на съда и варете още 10 мин. Сервирайте пъстървата с варени картофи, обилно поръсени с магданоз,копър. Да не забравите лимона.

ЖЕЛИРАНА  БЯЛА РИБА

Пригответе бульон от дребна риба, глава лук, корени за супа, един дафинов лист и сол на вкус. След 15 мин прецедете бульона, върнете го в тенджерата и когато отново заври в него сварете за 5-6 мин  филе от бяла риба. Извадете внимателно рибата с мрежеста лъжица и я подредете в съд, подходящ за желиране, заедно с нарязани кисели краставички и резенчета твърдо сварени яйца. Сгъстете бульона с малко желатин и залейте рибата с няколко слоя желе. Оставете на студено за да се желира добре. Поднесете като предястие с бяло вино.

РИБНО ФИЛЕ, ПЕЧЕНО С ВИНО

Мариновайте парчета филе ( хек, бяла риба ) в смес от олио, оцет, един дафинов лист, черен пипер и сол. След три часа намажете отцедените парчета със зехтин и ги оваляйте в галета. Наредете рибата в намазана с краве масло тавичка и печете, кото наливате по малко бяло вино. Сервирайте изпеченото филе с пържени картофи и доматена салата с много червен лук и магданоз. Украсете рибата с резенчета лимон.

РИБНО ФИЛЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Посолете нарязаното на порции филе и го изпържете от двете страни врастително масло. Прибавете нарязан на кръгчета лук и задушавайте няколко минути под капак. След това изсипете в съда половин ч.ч. бяло вино, 3 - 4 обелени и нарязани домата, настъргани морков и целина.Готовата риба сервирайте с печени картофи обилно поръсени с копър.

ГЪРБУША СЪС СМЕТАНОВ СОС

Гърбушата е есетрова риба с нежно розово месо, която се появи в последно време по нашите рибарски магазини и веднага завоюва моите симпатии. В тава намазана обилно със зехтин направете подложка от нарязани на кръгчета лук и домати,посипани с настъргани моркови и целина. Положете внимателно две риби върху подложката и печете в умерена фурна около 45 мин, като от време на време мажете рибата със смес от зехтин и лимон.Изпечените гърбуши поднесете в подходящи чинии, заляти със сос приготвен от бита кисела сметана, примесена с лимонов сок и ситно нарязан копър. Разчитайки на добрия ви вкус, оставям на вас избора на подходящо бяло вино в силно запотена бутилка.Амин!

ЛЮБИМАТА МАРИНОВАНА ХЕРИНГА НА МАМА

Почистете рибата от вътрешностите и главите, обилно измийте със студена вода. Наредете херингите в тава и ги засипете с обикновена готварска сол. След като престоят едно деноноще в солта идва ред за няколкочасов престой в ароматен ябълков оцет.В малка тенджерка с вряща вода потапяйте рибите за десетина секунди, като ги държите за опашките - така най - лесно ще се оттървете от кожата и костите.Станали сте притежатели на великолепни филенца, които редите в буркани, като тук - там слагате резен лук и зърна черен пипер. Накрая леко препържвате подходящо количество олио, с което заливате рибата в бурканите. Съхранявайтея на хладно място, може и в хладилник.

МАРИНОВАНА ХЕРИНГА - II

Пригответе марината от равни количества вода и оцет ( по 200 мл ), в които слагате 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 глава ситно нарязан лук, настърган морков, дафинов лест, 4 - 5 зърна черен пипер и 1 зрънце карамфил. Вари се 15 мин, охлажда се  и с нея си залива предварително наредената в буркан риба. Престоява на студено няколко денонощия и е готова за ядене, гарнирана с лимон, колкото поеме.

.  

 



Тагове:   никулден,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fats
Категория: Други
Прочетен: 89482
Постинги: 9
Коментари: 7
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930