Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2007 05:51 - Нещо вкусно и леко в юлските жеги
Автор: fats Категория: Други   
Прочетен: 4054 Коментари: 0 Гласове:
0



ПИЛЕШКИ КРИЛЦА СЪС СОЕВ СОС

 От петнайсетина години почти всяко заведение предлага пилешки крилца, приготвени различно, но почти гарантирано невкусни. А е толкова просто…Почистете и измийте добре 1 кг. пилешки крилца. Изрежете острите крайчета и ги наредете в тавичка  намазана с краве масло. Залейте ги със 100 мл. тъмен соев сос, желателно с азиатски произход (в никакъв случай не купувайте една полска гадост, безскрупулно обявена за соев продукт – става само да си мажете мазолите на краката) и 200 мл. бяло вино. Може да замените виното с вода или зеленчуков бульон от кубче. Поставете в тавата 150 гр. масло нарязано на парченца (и през ум да не ви минават непристойни мисли за олио, не дай си Боже за маргарин) и една глава чесън, счукан или пресован. Прибавете и няколко необелени скилидки. Никаква сол – соевият сос е достатъчно солен! Печете в умерена фурна - около 1800С. След като се запекат от едната страна може да обърнете крилцата, за да имат коричка. Сервирайте с картофено пюре, размесено с изстисканите необелени скилидки от тавата.  Не е нужно да напомням за потните бутилки с бира.


КЮФТЕНЦА ОТ ПИЛЕШКО

 Кюфтенцата произхождат от сем. Ступел, хора с прекрасен гастрономически усет. Юри, приятелю, наздраве, където и да си. Сварете едно (още по-добре две) голямо пиле , обезкостете го, дайте кожата и кокалите на комшийското куче. С остър нож накълцайте месото на ситно. В купа пригответе смес от накълцаното месо, 3-4 яйца и поне 250 гр. настърган кашкавал. Разбъркайте добре сместа и прибавете внимателно брашно, докато получите гъста каша, която бавно се стича от лъжицата. Подправете със сол, черен пипер, сладко къри и ситно нарязан магданоз, не по-малко от 1 връзка.С голяма лъжица изсипвайте от сместа в тиган със силно сгорещено олио. Една лъжица - едно кюфтенце. Изпържете ги до златисто от двете страни, като внимавате да не прегорят. Сервирайте с много салата и пържени картофи. Оставям изборът на бялото вино за вас.

ПРЕСНОСОЛНА СКУМРИЯ

 Детството ми мина под знака на скумрията – друга риба по магазините (като изключим цацата) почти нямаше. Лятно време ходехме в Приморско и там се радвахме на сафрид и попчета. Иначе в къщи – скумрия, задължително един път седмично. Добре, че баба ми, израсла в Поморие я готвеше по сто начина. И до последно вярваше в безумието – никога риба и кисело мляко.Като се замисля, колко ли е била развалена рибата, дето някой-си ял и се отровил, че и киселото мляко не му е помогнало…През 80те, когато по Нова година, за цял месец затваряха центъра на София заради одобреното свише пиянство на един народ, тежката миризма на печена скумрия ни преследваше и в съня. Шегата настрана, печената скумрия си е хубаво нещо, но сега ви предлагам нещо по-различно. Подберете по-дребни екземпляри – около 25-30 см. Почистете рибата и я измийте внимателно със студена вода. Точно под гръбначната кост преминава един кръвоносен съд – решително го премахнете – ако остане горчи . Напълнете коремчетата със сол и наредете скумриите в тавичка. Всеки ред риба се поръсва обилно със сол. Последният ред се притиска с тежест. След два дни залейте рибата със студена вода. Нека да постои още един ден. Тези, които не погълнат ценния продукт на едно сядане в подходящо обкръжение и подобаваща течна среда, могат да закачат рибите на проветриво място. До следващото посядане. Щях да забравя – завийте всяка риба с пергаментова хартия, за да не уредите пиршество на нахални врабци и друга летяща гад.


 

ПЪСТЪРВА ПЕЧЕНА В МОРСКА СОЛ

 Опитайте се да намерите сравнително чиста морска сол – 1кг ще ви бъде достатъчен за изпичане на килограм риба. Задачата е с повишена трудност, защото се предлагат дивни буклуци с неизвестен произход, но с доказано замърсяване – преди две-три години доста народ се обзаведе по Коледа с великолепно вонящо сивозелено пюре, вместо с бленуваното, крехко и ароматно кисело зеле. На всичкото отгоре повечето търговци смятат морската сол за сезонен (есенен) продукт.След като преодолеете стреса от прочетеното счукайте в хаван шепа черни и зелени маслини  с костилките и заедно с няколко белтъка размесете добре със солта. В подходяща тава направете солена подложка дебела около един сантиметър. Отгоре наредете добре почистените риби. В коремчетата им поставете по една клонка розмарин. Отгоре насипете останалата сол и загладете добре с леко притискане. Покрийте тавата с фолио и печете 15-20мин в предварително загрята до 2200С. След като изстине няколко минути внимателно разчупете солената кора,обелете кожата и отделете песото от костите. Сервирайте с картофена салата, подправена обилно с копър и зехтин.Няма да сбъркате, ако се сетите за някоя забравена в хладилника бутилка бяло вино




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fats
Категория: Други
Прочетен: 89483
Постинги: 9
Коментари: 7
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930