Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2021 11:16 - ТЕГЛАТПАЛАСАР ( ТИГЛАТПАЛАСАР ), САРДАНАПАЛ ( АШУРБАНИПАЛ ) - ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА, АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 2376 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 13.08.2021 22:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Само преди броени часове в свой коментар под предишната ми статия в блог.бг, моят приятел в блога - г-н Иван Симеонов, автор на извънредно интересния труд "Загадки на анхиалското монетосечене", който имах честта да получа от самия автор, ми напомни името на асирийския цар Сарданапал ( гръцки вариант на Ашурбанипал ) - име, моята дешифровка за което ще добавя към тази на Теглатпаласар в настоящата статия.
  Предвид вече казаното от мен за "сложните и непроизносими имена на асирийските владетели"  в предишната ми статия в блога, посветена на дешифровката на името цар Тукултининурта и изхождайки от принципа,че арамейският и тракийският език са почти напълно сходни, ето го моето предложение за значението на името Теглатпаласар:

  Разбира се, става дума, както и в случая с Тукултининурта, не за едно слово, а за словосъчетание.
  Ето защо разделяме това "име" на отделни части на речта и получаваме:

  ТЕ ( или ТИ ) - ГЛАТ - ПАЛА - САР
 където:

 "ТЕ" или " ТИ" е членна форма за мъжки род ( самото колебание в прочитите го потвърждава ).

 "ГЛАТ" е прилагателно и означава "блестящ", " лъскав". В англоезичните речници и днес е в употреба понятието " glat" - гладък, лъскав, лъщящ, блестящ. В българския език имаме съвършено идентично дума " гладък". Словото "glad" със същото значение съществува в келтските езици, а в немския го намираме като " glanz" - гладък, лъскав, блестящ.На иврит и идиш "glat, glatt" също означава "гладък".

 " ПАЛА" не е нищо друго,освен "БЯЛ" и е гордо упоменаване на расата, както на владетеля, така и на благородния народ, над който той царува.

 Колкото до "САР" - това е титлата на владетеля - ЦАР -, чийто първообраз е словото "зар" - светозарен, светъл.

 Следователно словосъчетанието ТЕГЛАТПАЛАСАР ( или ТИГЛАТПАЛАСАР , според прочита на членната форма ) може да се преведе като " БЛЕСТЯЩИЯТ БЯЛ ЦАР", ако приемем ГЛАТ за прилагателно, каквото то е като част на речта  Това е по-вероятният вариант, като - очевидно - в него липсва собственото име на владетеля и следователно иде реч само за титлата му.
 Ако приемем "ГЛАТ" за собствено име ( повечето собствени имена в традициите на всички народи, са създадени на базата на прилагателни), тогава преводът би звучал по следния начин: " ГЛАТ, БЕЛИЯТ ЦАР".

 В двата варианта -"гръцки и асирийски" на името Сарданапал - Ашурбанипал - също откриваме понятията БЯЛ ( ПАЛА, ПАЛ ) и ЦАР ( САР, АСАР ). Собственото име на владетеля обаче остава несигурно - дали то е ДАНА или БАНА (БАНИ) ?  Това е неточност от съществено значение, с която изследователите на клинописните архиви непременно трябва да се занимаят. Не е все едно дали името на великия цар е Дана или Бана ( Бани). Аз клоня по-скоро към второто, защото името Бана е традиционно в българския именен фонд, има и съответното значение като название на йерархичен ранг. Фамилно име Бана - точен паралел на нашето Банов, Банев - е споменато и в средновековните регистри на с.Болгаре в Ломбардия.
 
ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ

  
  

 



Гласувай:
3



1. dobrodan - Милена? Прочети това.
13.08.2021 11:32
"Тиглатпаласар III (на акадски: Тукулти-апил-Ешара)"......... и отново помисли, моля те.
Последващите записи на името го изкривяват до неузнаваемост.
цитирай
2. milenavarbanova9 - Здравей, Добродан,
13.08.2021 11:56
Какво означава според теб "апил - Ешара"?
цитирай
3. milenavarbanova9 - км Добродан
13.08.2021 12:11
Нека ти отговоря аз, "за да ти спестя труда". "Апил - Ешара" не значи абсолютно нищо..Това е само опит да се направят невидими и неразбираеми думите "пала" и "сар". Не мога да разчитам клинописното писмо, нито съм виждала и докосвала оригинална плочка с клинопис, но смятам, че по-старите прочити са по-верни, доколкото не са продиктувани от желанието да се скрие
истината.
Целта е езиците на древните месопотамски народи да се представят за "семитски".

цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
13.08.2021 14:25
Първо, благодаря ти за хубавите думи относно труда ми! Явно съм изпреварил времето? Информацията, която давам, ще бъде оценена, но след години... За произхода на името Анхиало, защо е рядко и ред други неща.....
Но не съжалявам! Щях да съжалявам, ако бях запазил това за себе си, фактически да остане ненужно!

Блестящо се справяш, като наблюдател отстрани го казвам, с тази непозната за мен материя! Асирийски и арамейски език! Когато разучавах" О писминехь" ,направи ми впечатление редуването на сирийски език с божи- респективно ,че от него идва божията азбука ! Постепенно ми стана ясна схемата Не знам каква е точно връзката на асирийския с финикийския, но до ден днешен Сирия и Ливан се считат за едно цяло и са изкуствено разделени! На база финикийската азбука са създадени гръцка, латинска и естествено- нашата азбуки! Тя е дадена от Бога, божа азбука е, а Христос е син Божи! Затова Азбуката се нарича Христова!

Единственото ,което мога със сигурност да кажа ,е, че си направила професионален прочит на имената! Права си и за напъните на семитите да излезат начело!? Но те са най- късно дошлият народ в тези земи!
Полусемитите-гърци са успели в тези си намерения на Балканите, чрез, казано интелигентно ,пригодяване на чужда история като тяхна, но там нещата са по - сложни!
Няма как да се променят фактите, че мореплаването, търговията, азбуката и парите не са дело на финикийците!
Поздравления за качествения постинг!
За способността да анализираш, а не просто да четеш, написаното от други!


Желая ти искрено успех във всичко!
Заслужаваш го!
цитирай
5. milenavarbanova9 - Благодаря за чудесните думи, скъпи приятелю.
13.08.2021 15:02
Похвалата на умните и добронамерени хора дава крила. От сърце ти желая ползотворна работа, хубава вечер и приятни събота и неделя!
цитирай
6. dobrodan - Милена, думата "апил" съответства фонетично
14.08.2021 10:06
доста убедително на "апел, апелирам".
Думата "ешара" поделям така: ЕШ и АРА. Еш предполагам, че знаеш какво означава. Ара - в средата, централен.
Опитай сама да изведеш името на въпросния владетел.
Нито ПАЛА, нито САР са индоевропейски думи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 788074
Постинги: 331
Коментари: 1812
Гласове: 1901
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930