Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2007 04:59 - ШНИЦЕЛИ
Автор: fats Категория: Други   
Прочетен: 25981 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 17.08.2007 05:00




За приготвяне на шницели използвайте свинско или телешко месо от шол, нарязано напречно на мускулните влакна, безмилостно начукано от двете страни, така че през него да се чете вестник. Всички ципи, тлъстини и други съмнителни ненужности се отстраняват в полза на домашния любимец, който от половин час нервно се умилква около вас. Шницелите се поръсват със сол и черен пипер, а лично аз предпочитам да престоят поне една нощ в хладилника, за да може месото да узрее и подправките да го ароматизират по-добре. И още нещо - много често в следващите рецепти се споменава за пържене или гарниране с масло. И през ум да не ви минава скверната мисъл да го замените с ...уф, не може да ми се обърне езикът. Маргарин е МРЪСНА ДУМА.

ШНИЦЕЛ НАТЮР

Осолете шницелите, оваляйте в брашно и изпържете в силно сгорежено олио, след което наръсете с черен пипер. В мазнината кипнете няколко лъжици бяло вино и с получения сос залейте шницелите. След това върху всеки поставете парче краве масло. Сервирайте с пържени картофи и задушени в масло зеленчуци (грах, зелен фасул, моркови, сладка царевица, броколи). По желание прибавете по-мека горчица.

ШНИЦЕЛ НАТЮР ПО ЦИГАНСКИ

Изпържените шницели поставете да се отцедят върху салфетка, а в мазнината от пърженето задушете ситно нарязани лук, чушки, гъби, шунка и парче пресен колбас. След като се позапържат прибавете ситно нарязани кисели краставички и върху всеки шницел поръсете от задушената смес заедно с парче краве масло. За гарнитура може да използвате малки фотоси на любими пишман фолкзвезди, набодени към шницела с клечки за зъби.

ШНИЦЕЛ НАТЮР "ПАПРИКА"

Върху всеки изпържен шницел се поставя парче масло и се поръсва червен пипер. В мазнината от пърженето се кипват лъжица брашно, чашка кисела сметана, лъжица доматено пюре и малко сол. Залейте шницелите с получения сос и ги сервирайте в приятната компания на задушени в масло зеленчуци и варен ориз (и той с масло, колкото поеме).

ПРАЖКИ ШНИЦЕЛ

Изпържените в много гореща мазнина шницели приберете на топло. Пригответе смес от яйца, мляко, ситно нарязана шунка и черен пипер. Изпържете малки омлетчета - по едно върху всеки шницел. Сервирайте с гарнитура от пържени картофи (повечко) и кнеделки от виенски кифли, а може и хубаво картофено пюре с много масло. Може и потни бутилки с хубава светла бира (ако пък е чешка...)

ГРЪЦКИ СНИЦЕЛ       ( Не корегирай!)

Поцистеното и нацукано месо се намазва обилно със зехтин и се оставя да престои цас-два. Докато цакате си уплътнявате времето с ледено узо. Стом усетите, це моментът е настал поръсвате сницелите със сол и церен пипер. Изпързете ги в силно сгорестено олио и сервирайте с гарнитура от едри зелени маслини, резенцета лимон и топясти се на езика филенца от ансуа. Ясо!

ТЕЛЕШКИ ШНИЦЕЛ С МАГДАНОЗ

Начуканите шницели поръсете със сол и червен пипер. След като престоят един час ги оваляйте в брашно и изпържете до златисто. Извадете ги да се отцедят, а в мазнината задушете две връзки ситно нарязан магданоз, разглезен със сока на един лимон. След малко поръсете сол и червен пипер. Върнете шницелите в тигана, покрийте ги с магданозения елексир и задушавайте на слаб огън под капак, докато месото попие соса. На по-недосетливите ще напомня, че угодата не е пълна без картофено пюре. 

ШНИЦЕЛ С ГЪБИ

Запържете шницела до златисто заедно с връзка нарязан пресен лук, добавете нарязани на ивици гъби (най-добре култивирана печурка) и похлупете тигана с кпак. Задушавайте на тих огън, ако е необходимо долейте малко вода. Поднесете с пържени картофи или картофено пюре.

СИЦИЛИАНСКИ ШНИЦЕЛ

Приготвя се в строго фамилна среда, при стриктно спазване на закона "омерта". Месото се нарязва леко по ръба и се натрива с черен и червен пипер, босилек, бахар и сол. Пържи се без брашно до светлокафяв цвят в силно сгорещено олио. Изважда се в предварително затоплена чиния, а в мазнината се задушават ситно нарязан лук,гъби и домати на филийки. След като са готови се изсипват върху шницела, а отстрани се гарнира със сварени макарони, поръсени с масло и смес от настъргани кашкавал и сирене. Докато цъкате с език "бене, бене", отпивате от чашата с розе, а баш познавачите гледат страшно,сучат мустак и стрелят с лупара във въздуха.

ШНИЦЕЛИ В ТЕСТО

Сега нещата станаха малко по-сложни. Освен телешко месо трябва да се снабдите с парче тесто от най-близката фурна или да си го омесите в къщи. Нарежете телешкото, убийте го от бой и поръсете със сол и черен пипер. Изпържете го , но леко в сгорещено масло. Извадете и отцедете шницелите върху салфетка. В тигана задушете нарязани гъби, окъпани в чашка бяло вино и мазнината от месото. Наръсете гъбите върху шницелите и покрийте с тънки парчета шунка. От тестото разточете кори дебели около 5 мм и завийте всяко парче телешко в тесто. После право в намазана с мазнина тава и - във фурната. Щом се запекат ги намажете отгоре с жълтък. Сервирайте със салата от домати и краставици.

ШПИКОВАН ШНИЦЕЛ

След като сте измъчили шницела по правилата с чук и сол в раните, с остър нож направете нарези от едната страна и шпиковайте със сланина (най-добре от пушени гърди), нарязана на тънки ивици. Изпържете в горещо олио от едната страна. Когато го обърнете добавете глава нарязан лук. Извадете шницела, а в олиото запържете лъжица брашно. Залейте шницела с получения сос и лъжица квасена сметана. Гарнирайте с варени картофи, наръсени със ситно нарязан лук и магданоз.


ШНИЦЕЛ ПАНЕ

Почистеното от ципи и добре натъртено месо се соли, пипери и овалва в брашно. Оставя се няколко минути на мира, след което се топи в разбити яйца, в галета и отново в яйцата. Пържи се в горещо олио до златисто. Преди поднасяне върху топлия шницел се поставя бучка краве масло. Благосклонен е към всякаква гарнитура, стига да е в обилни количества. И пиво.

ВИЕНСКИ ШНИЦЕЛ

Парчето месо трябва да е малко по дебело от обикновения шницел, начукано старателно. Разбийте яйца с няколко капки олио, две лъжици прясно мляко и щипка сол. Потопете шницела в сместа, а след това притиснете добре в галета. Тук искам да споделя един чалъм - вместо галета използвайте пшеничен грис - шницелът става доста по-хрупкав. Изпържете до златисто в силно сгорещено олио. Поднесете върху лист салата и украсете с резени твърдо сварени яйца, лимон, маслини и аспержи. Горещия шницел намажете отгоре с краве масло.

ОЩЕ ЕДИН ВИЕНЧАНИН

Обработеното месо се соли и пипери, овалва се в брашно и се оставя на спокойствие за няколко минути. От едно яйце, чаша мляко, брашно и щипка сол разбъркайте рядко тесто. Потопете шницелите в него, след това в галета и изпържете до златисто в гореща мазнина. Извадете и отцедете от мазнината. Върху всеки шницел поставете тънко резенче лимон, маслинка (без костилката), филенце от аншуа. Гарнирайте с пържени картофи и салата от червено цвекло с хрян и кимион.

НЕМСКИ ШНИЦЕЛ

Към обработка на месото се пристъпва след предварително планиране с арийска прецизност. След солта и черния пипер хер Шницел трябва да почине поне десет минути. Вие не си губите времето , а приготвяте редичка майонеза от два жълтъка и малко олио, натапяте мръвката в нея, след това в галета и шпацирен към тигана с предварително сгорещено масълце. След като добият цвят на старо злато ги извадете, а в тигана скачат две почистени и нарязани на кръгове ябълки - те са гарнитурата към детето на райха. Празното място в чинията попълнете с варени картофи, задушено червено зеле и салата от червено цвекло. Светлата, пенлива и добре изстудена бира нетърпеливо бълбука в чашите. Я, я (ама и брато - рекъл нашенецът...)

ШНИЦЕЛ "ХОЛЩАЙН"

Месото се овалва в брашно, а след това в грис. Оставете го малко да отлежи, а през това време разбийте яйцата, в които ще цамбурнете благородника. Отново в грис и изпържване в много гореща мазнина. След като извадите шницела сложете върху него тънки парченца краве масло. Гарнирайте с яйца "на очи", пикантна туршия и варени картофи.

БУЛОНСКИ ШНИЦЕЛ

Добре начуканото месо поръсете със сол и черен пипер, потопете в разбит жълтък, оваляйте в галета и изпържете. Намажете с масло подходяща по размер тавичка и наредете шницелите плътно един до друг. Всеки шницел покрийте с тънък резен шунка, отгоре наръсете настърган кашкавал без да жалите материала, а за капак наредете цели гъбки, като във всяка сложете парченце масло примесено със ситно стрит босилек. Наръсете с черен пипер и запечете в силна фурна десетина минути, докато гъбите се опекат, а кашкавалът стане златист. Някой май отвори приказка за тънко червено вино...

НЕАПОЛИТАНСКИ ШНИЦЕЛ

"Виж Неапол и умри..."

Ако на някой от вас се отвори път към Неапол, нека преди да прави глупости, поне да опита прочутия неаполитански паниран шницел. Ако ли пък нямате настроение за пътуване, то прочетете следващите редове и може би ще усетите нещо от неаполитанския дух в собствената си кухня. Подготвеното месо преминава през брашно, разбити яйца, смес от хлебни трохи и настърган кашкавал, пак яйца, и пак трохи. Пържете в силно сгорещено масло до златист цвят. Отделно сварете къси макарони. Отцедете и залейте с горещо краве масло. После с доматен сос с гъби и бекон. Към доматите прибавете лъжичка пудра захар и малко лимонов сок. Сервирайте шницела в много голяма чиния - така ще има място за повечко макарони. И да не забравите добре охладено розе. Айде, чао.

ШНИЦЕЛ С ШУНКА И КАШКАВАЛ

Нарежете месото и подберете еднакви парчета две по две. След яко млатене с чука, ръсене със сол и пипер, оформете нещо като сандвич в следната последователност - месо, резен шунка, резен кашкавал, шунка, месо. Притиснете добре и действайте по линията брашно, разбити яйца, галета, тиган. Изпържете в силно загрята мазнина до златист цвят. Поднесете шницелите с картофено пюре или грах с масло.

ШНИЦЕЛ ПАНЕ ОТ СМЛЯНО МЕСО

Купете си кило телешки шол и помолете кварталния касапин да го прекара 2 (два) пъти през машината за мелене. Оставете го със зяпнала от недоумение уста след страшно "сложната" процедура, която е извършил след дълга борба със себе си и бързайте към къщи. Омесете каймата със сол и черен пипер. Оставете я да отлежи час-два и след това изпитание на търпението извайте шницелите като една човешка длан, по-големи те не са ви нужни. Добре ги покрийте с пшеничен грис, след това последователно ги топнете в брашно, яйце, галета и хоп - в очакващата ги гореща мазнина. Пържете до златисто с повишено внимание, защото от вкусния до загорелия крачката е много малка. Вече си представям гарнитура от пресни картофки, обилно наръсени с копър и ей тъй небрежно разпиляни в чинията, покрай изобилие от зелена салата с много репички.
А, щях да забравя и за свежи резени зелен лимон.

ШНИЦЕЛ НАТЮР ОТ МЛЯНО МЕСО

Продължаваме с тормоза в месарницата. В голяма и дълбока паница омесете добре двойно смляна телешка кайма с два настъргани сурови картофа, чаша кисело мляко, чаша брашно, две яйца, щипка сода за хляб, две глави настърган лук, Връзка ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер. Целта ви е да получите гъста каша, която изсипвате на порции с черпак в силно загрята мазнина. Най-добре използвайте тефлонов тиган. Днеска съм добър и ще оставя гарнитурата на вашата фантазия.


ШНИЦЕЛ ПАНЕ ПО ГРАДИНАРСКИ
                                               
Повторете процедурата с телешкия шол, но сюрпризирайте месарина с нареждането да прибави и малко свинско от плешката. Омесете месото със сол, черен пипер, малко настърган твърд кашкавал или друго подобно сирене и 2-3 с.л. галета. Задушете в краве масло две шепи нарязани гъби и глава лук заедно с 2 ч.л. доматено пюре и китка ситно нарязан магданоз. Размесете с каймата и оформете шницели с указания по-горе размер. Оваляйте ги в брашно и оставете настрана за няколко минути. От яйца, брашно, прясно мляко и сол разбъркайте нещо като смес за палачинки, ама малко по-гъста. Потопете шницелите в сместа, след това галета и в горещия тиган. Извадете ги и още докато са горещи обилно поръсете ситно настърган кашкавал. Мисля, че известно количиство картофено пюре би хармонирало със златистия цвят на вашите любимци.

ШНИЦЕЛ ОТ СМЛЯНО МЕСО ПО ИТАЛИАНСКИ

Телешката кайма омесете със ситно нарязана кисела краставичка, настъргани варени картофи, настърган кашкавал, скилидка пресован чесън, сол и пипер на вкус. Шницелите минават през брашно, яйца, галета и тиган. Севирайте със задушени зеленчуци.

ПАНИРАНИ КОТЛЕТИ ОТ ПОМЛЯНО МЕСО

Тази кайма ще смелите в къщи, защото съм милосърден и жалостив човек. Представете си ужасения вик извиращ от гърлото на месаря, щом с кротка усмивка помолите заедно с килото шол да смели 4 (четири) филии накиснат в прясно мляко стар бял хляб и 3 (три) глави кромид лук, които предвидливо сте донесли от къщи. След като извършите пъкленото дело с помощта на старата семейна месомелачка, към каймата прибавете връзка ситно нарязан магданоз, черен пипер и два жълтъка. Омесете добре сместа на топка, оваляйте в брашно и оставете да престои час-два. Оформете триъгълни котлети, панирайте в разбито яйце и галета, и изпържете в силно сгорещено олио. Ако са ви останали сили след меленето, нарежете си салатка за гарнитура.

КОТЛЕТИ "ПОЖАРСКИ"

Пак вадите домашното приспособление и с вече придобит тренинг смилате обезкостени и почистени от ципи пилешки гърди и телешки шол в пропорция 2:1. Омесете каймата с 2 с.л. кисело мляко или сметана, филия стар бял хляб стрита на трохи, сол и черен пипер. Нека отлежи час. Правите котлети, във вътрешността ,на които скривате бучка масло. След това яйце, галета, тиган. Класическата гарнитура е пържени картофи, грах и ориз с масло.

ПАНИРАНИ ВИЕНСКИ КОТЛЕТИ

Каймата е смес от равни части смляно крехко телешко и свинско месо. Омесвате  със сварени и настъргани картофи, жълтък, сол и черен пипер, магданоз. Разделете  на малки, еднакво големи питки. Върху всяка  поставете тънък резен обелена ябълка, покрийте се с друга питка и натиснете по краищата, за да се затвори. Котлетите панирайте в брашно, яйце и галета. Пържете до светлозлатисто. Поднесете ги с парче краве масло върху всеки. Вместо гарнитура си тананикайте нещо от Щраус-син.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - mnogo dobri rcepti
31.05.2012 14:01
mnogo dobri rcepti
цитирай
2. анонимен - mnogo dobri recepti
31.05.2012 14:02
[quote=анонимен]mnogo dobri recepti
цитирай
3. анонимен - неповторим
26.10.2012 01:59
Влюбих се и в рецептите, и в готвача!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fats
Категория: Други
Прочетен: 89341
Постинги: 9
Коментари: 7
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031