Постинг
28.07.2007 17:59 -
Салатено време
МОЯТА ЛЮБИМА САЛАТА
Изпечете, обелете и промийте обилно с вода патладжан – най-добре още топъл да го гмурнете в голям съд със студена вода за около час. Нарежете го на кубчета заедно с обелени червени домати. Доматите се белят най-лесно като се пуснат за десетина секунди във вряща вода и веднага след това в ледено студена. Също тъй нарежете печени чушки и китка магданоз. Оцет и зехтин. Щипка сол и чесън, колкото поеме. От количеството на чесъна зависи колко дена отпуска ще си вземете, за да не се движите като огнедишащ дракон в обществото.
КЬОПООЛУ С МАЙОНЕЗА
Изпечените и обелени патладжани накълцайте възможно най-ситно, но без да ги правите на пюре. Подправете с чесън, магданоз и сол. Накрая разбъркайте с подобаващо количество истинска яйчена майонеза. Ако ви се намира някоя печена чушка може да я прибавите без отлагане. Въпреки, че се води салата мога да изям кофа кьопоолу със самун добре изпечен хляб.
САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ ТИКВИЧНИ – от г-жа Румяна Каменова
Разрежете по дължина няколко малки тиквички. Запечете ги на скара от двете страни и ги оставете “под капак”. Изпечете няколко зелени чушки и люти чушлета, обелете ги и прибавете към тиквичките. Наръсете с копър и магданоз, сол на вкус. Предпоследно олио и оцет. Последно една ракийка.
САЛАТА ОТ МИДИ
Сипете измитите миди в подходящ голям съд, посолете и загрявайте на огъня, дакато се отворят. Никаква вода. Може чаша бяло вино. Неотворените миди изхвърлете без капка колебание – ако ви се досвидят си гарантирате увлекателно посещение в близката инфекциозна болница. Почистените мидени ядки размесете в подходяща купа със ситно нарязан лук, магданоз, копър, зехтин и много лимон. Сол и бял пипер на вкус. Мастиката е "по подразбиране".
САЛАТА ОТ ЧИРУЗИ – ПОЧТИ ЗАБРАВЕНО УДОВОЛСТВИЕ
В Черно море вече не остана скумрия, но щастието може да ви се усмихне във вид на връзка чирузи с гръцки или турски акцент. Скъпоценната придобивка леко се препича но котлона и внимателно, леко се начуква с дървен чук. След това се отделя гръбнака, а месцето се накъсва на малки парченца. Прибавяте много ситно накълцани лук и копър. Накрая зехтин и лимон. Рахат.
САЛАТА ОТ МОРКОВИ
Настържете четири големи моркова и две зелени ябълки. Разбъркайте добре, като прибавите лимон и зехтин на вкус. Сипете си чаша сдудено шардоне и се наслаждавайте на топлите летни дни.
Изпечете, обелете и промийте обилно с вода патладжан – най-добре още топъл да го гмурнете в голям съд със студена вода за около час. Нарежете го на кубчета заедно с обелени червени домати. Доматите се белят най-лесно като се пуснат за десетина секунди във вряща вода и веднага след това в ледено студена. Също тъй нарежете печени чушки и китка магданоз. Оцет и зехтин. Щипка сол и чесън, колкото поеме. От количеството на чесъна зависи колко дена отпуска ще си вземете, за да не се движите като огнедишащ дракон в обществото.
КЬОПООЛУ С МАЙОНЕЗА
Изпечените и обелени патладжани накълцайте възможно най-ситно, но без да ги правите на пюре. Подправете с чесън, магданоз и сол. Накрая разбъркайте с подобаващо количество истинска яйчена майонеза. Ако ви се намира някоя печена чушка може да я прибавите без отлагане. Въпреки, че се води салата мога да изям кофа кьопоолу със самун добре изпечен хляб.
САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ ТИКВИЧНИ – от г-жа Румяна Каменова
Разрежете по дължина няколко малки тиквички. Запечете ги на скара от двете страни и ги оставете “под капак”. Изпечете няколко зелени чушки и люти чушлета, обелете ги и прибавете към тиквичките. Наръсете с копър и магданоз, сол на вкус. Предпоследно олио и оцет. Последно една ракийка.
САЛАТА ОТ МИДИ
Сипете измитите миди в подходящ голям съд, посолете и загрявайте на огъня, дакато се отворят. Никаква вода. Може чаша бяло вино. Неотворените миди изхвърлете без капка колебание – ако ви се досвидят си гарантирате увлекателно посещение в близката инфекциозна болница. Почистените мидени ядки размесете в подходяща купа със ситно нарязан лук, магданоз, копър, зехтин и много лимон. Сол и бял пипер на вкус. Мастиката е "по подразбиране".
САЛАТА ОТ ЧИРУЗИ – ПОЧТИ ЗАБРАВЕНО УДОВОЛСТВИЕ
В Черно море вече не остана скумрия, но щастието може да ви се усмихне във вид на връзка чирузи с гръцки или турски акцент. Скъпоценната придобивка леко се препича но котлона и внимателно, леко се начуква с дървен чук. След това се отделя гръбнака, а месцето се накъсва на малки парченца. Прибавяте много ситно накълцани лук и копър. Накрая зехтин и лимон. Рахат.
САЛАТА ОТ МОРКОВИ
Настържете четири големи моркова и две зелени ябълки. Разбъркайте добре, като прибавите лимон и зехтин на вкус. Сипете си чаша сдудено шардоне и се наслаждавайте на топлите летни дни.
Няма коментари